Tips om reclame missers te vermijden

Hieronder lees je beknopte tips om reclame missers te vermijden, zodat je efficiënter met je reclame uitgaven om kunt gaan.
Reclame-missers-vermijden-header
Het maken van reclame moet goed gebeuren. Je wilt namelijk niet als organisatie veel geld uitgeven, wat uiteindelijk niets oplevert.

Het is dus best een gevoelige activiteit voor een bedrijf. Er zijn een groot aantal reclame missers die je kunt maken. Reclame missers vermijden is dan ook een belangrijk onderdeel van een goede marketingstrategie. Op de langere termijn zal dit je geld kunnen besparen en je reclame inspanningen tevens meer opleveren. Voldoende reden dus om niet achter de feiten aan te lopen, maar juist proactief te denken. In deze tekst lees je wat je moet doen om reclame missers te vermijden.

Reclame laten maken Reclame laten maken

Beknopte tips om reclame missers te vermijden

Met enkele stappen een flater voorkomen

Een reclame misser is zo gemaakt. Het vervelende hiervan is dat je hier achteraf nog maar weinig aan kan doen. Beter is het dan ook, om zulke problemen te voorkomen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Door de volgende tips langs te lopen bij het maken van reclame kun je reclame missers sneller vermijden:

Kopieer niet je concurrent, maar wees uniek

Originaliteit wordt beloond

In de wereld van reclame wordt originaliteit bijna altijd beloond. Het zijn de unieke reclames die vaak het langst bij mensen blijven hangen. Wanneer ze iets al vaker hebben gezien, trekt het namelijk niet echt meer hun aandacht. Het valt niet op. Met een unieke invalshoek bereik je dan juist wel je doel.

Bovendien wordt het ook maar zelden gewaardeerd om bepaalde ideeën of ontwerpen van anderen te kopiëren. In de ergste gevallen krijg je hier zelfs nog problemen mee.

Zie het maken van reclame dan ook als een kans. Een manier om je juist van de concurrentie te onderscheiden. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld een uniek ontwerp of een nieuwe aanspreekwijze is er misschien wel meer mogelijk dan je in eerste instantie dacht. In plaats van een zekere, veilige en vaak risicoloze manier van denken ga je hier op de lange termijn de vruchten van plukken.

Je brengt zo iets anders dan waar de concurrentie herhaaldelijk mee aan komt zetten. Mensen waarderen dit.

Richt je niet op iedereen, maar kies een doelgroep

Verspil geen budget aan mensen die toch nooit kopen

Een veelgemaakte fout is dat reclame wordt gericht op zowat iedereen. In plaats van voor een doelgroep te kiezen, specificeer je dan eigenlijk niet voor wie de reclame bedoeld is. Dit is dé manier om onnodige kosten te maken. Je hebt dan als het ware de breedst mogelijke doelgroep gekozen.

Het vervelende van je richten op iedereen, is dat iedereen wat anders wil. Je bent dan direct al beperkt in de creatieve vrijheid met de uitingen die je maakt. Als je namelijk te veel opvallende elementen opneemt in de reclame, schrik je een bepaalde groep mensen af. Aangezien je met alle mogelijke voorkeuren rekening moet houden, ben je eigenlijk niet in staat om met een gerichte reclame te komen.

Door een doelgroep te kiezen, kun je juist wel heel specifiek op de voorkeuren van een bepaalde groep mensen inspelen. De kans is dan een stuk groter dat je reclame ook daadwerkelijk converteert naar een verkoop, aanvraag of een ander mogelijk doel. Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen over jouw ideale klant. Welk type persoon vindt jouw product of dienst waarschijnlijk het meest aantrekkelijk? Denk aan zaken als:

Voorkom reclame missers door doelgroep te selecteren op leeftijd
Leeftijdsgroep

Voorkom reclame missers door doelgroep te selecteren op locatie
Bereikbaarheid

Voorkom reclame missers door doelgroep te selecteren op geloof
Geloofsovertuiging

Voorkom reclame missers door doelgroep te selecteren op geslacht
Geslacht

Voorkom reclame missers door doelgroep te selecteren op interesse
Interesse

Maak je boodschap kort & krachtig

De doelgroep moet de aandacht erbij houden

De ideale boodschap is altijd kort en krachtig. Tegenwoordig hebben mensen namelijk steeds minder geduld voor het beluisteren of bekijken van een reclameboodschap. Je moet er dan ook echt je uiterste best voor doen om de aandacht van de doelgroep zo snel mogelijk vast te grijpen. Wanneer je in staat bent om dat te doen, komt de boodschap ook echt over. Deze blijft dan ook lang hangen. Hoe krachtiger de boodschap, hoe langer deze blijft hangen.

Wanneer je bijvoorbeeld reclame maakt in de vorm van een video, is het zaak om deze niet te lang te maken. Probeer zo snel mogelijk op een bepaalde behoefte in te spelen. Dit kan je doen door middel van het emotioneel triggeren van een persoon. Je grijpt daarmee direct de aandacht. De persoon uit je doelgroep voelt zich gedeeltelijk verbonden met de reclame.

Hetzelfde geldt in mindere mate voor statische reclame. Deze moet ook geen oneindige lappen tekst bevatten. Het moet in één oogopslag duidelijk zijn wat er precies aan de hand is en wat een persoon aan jouw product of dienst heeft. Een strak, creatief design draagt hier zeker aan bij.

Meer bekendheid Meer bekendheid

Gebruik goede kwaliteit beeldmateriaal

Oude, korrelige beelden schrikken af

Het gebruik van goede kwaliteit beeldmateriaal is essentieel om geloofwaardig over te komen. Als er namelijk iets is dat inferieure kwaliteit schreeuwt, dan is het wel slecht beeldmateriaal. Dit geeft direct een bepaalde boodschap af over je product of dienst. Je staat dan dankzij je reclame meteen met 1-0 achter.

Een reclame is een verlengstuk van je product of dienst. Dezelfde waarden gelden dan ook voor de reclame die je maakt. Alles dat er in de reclame qua kwaliteit niet goed aan toe is, zegt direct iets over het bedrijf als geheel. Dit kan al zo simpel zijn als het gebruik van een niet scherpe foto. Of het gebruik van videomateriaal dat geen hoge resolutie heeft.

Probeer dit soort zaken te allen tijden te voorkomen door voor de hoogst mogelijke kwaliteit te kiezen. Dan is namelijk op een positieve manier het tegenovergestelde van de negatieve effecten van toepassing.

Reclame laten maken Reclame laten maken

Gooi je content in een spellingschecker

Voorkom onnodige spellingsfouten

Spellingsfouten zijn niet nodig. Het doen van een spellingscheck is in principe een kleine moeite. Ook op spellingsfouten zal een groot deel van je doelgroep direct al afknappen. Opnieuw zegt dit indirect namelijk iets over je product of dienst.

Als je bij de reclame al de kantjes ervan afloopt, hoe zit het dan verder met het bedrijf?

Het laatste wat je wilt, is dat potentiële klanten zichzelf deze vraag stellen. Je hebt dan bij voorbaat al verloren. De gehele reclame valt dan eigenlijk in het water.

Door je content in een spellingschecker te gooien, weet je in ieder geval zeker dat je qua spelling niemand afschrikt. Je profileert jezelf dan als een professioneel en ervaren bedrijf. Een bedrijf dat precies weet wat het doet. Wanneer je doelgroep dankzij je reclame dan ook zo over je product of dienst gaat denken, pluk je er pas echt de vruchten van.

Lever direct waarde

Geef een indicatie dat je weet waar je het over hebt

Iets wat de afgelopen jaren steeds vaker wordt ingezet als marketingtechniek, is het leveren van waarde zonder een directe tegenprestatie. Dit doe je door bijvoorbeeld een klein deel van je dienst alvast prijs te geven. Of door te vermelden hoe je producten zoals die van jou het beste kunt gebruiken.

In de basis lever je hiermee een vorm van waarde. Jouw doelgroep krijgt iets gratis, zonder dat ze per se jouw dienst of product hoeven te kopen. Hiermee geef je een duidelijke indicatie dat je weet waar je het over hebt. Het haalt een deel van je doelgroep over om ook de volgende stap te zetten. Ze worden dan namelijk automatisch benieuwd naar wat je nog meer te bieden hebt.

Reclame laten maken Reclame laten maken

De tips zelf toepassen

Reclame missers vermijden in de praktijk

Ga zelf op zoek naar de manieren waarop je de bovenstaande tips kunt toepassen bij het maken van reclame. De kans is groot dat je de grootste reclame missers dan direct al vermijd. Zo profiteer je maximaal van het budget dat je apart zet voor het maken van reclame. Hulp nodig? Thomas helpt je hier graag mee.

Wil jij er zeker van zijn dat je reclame missers mist? Ik denk graag met je mee in mogelijke oplossingen en doe er alles aan om de gemaakte uitingen te doen slagen! 👍

Na een kennismakingsgesprek adviseer ik je graag in de best passende oplossing of geef ik extra tips om reclame missers te vermijden.

Meer bekendheid Meer bekendheid

Benieuwd wat ik voor
jou kan betekenen?
Direct een offerte aanvragen
VRAAG OFFERTE AAN
NEEM CONTACT OP
Offerte aanvragen
Ik wil een offerte aanvragen voor
Logo / huisstijl
Briefpapier
Social posts
Visitekaartjes
Flyer/folder
Drukwerk
Website
Spandoeken
Anders…
VERDER
Offerte aanvragen
Licht je wens toe in enkele zinnen
VOORBEELDEN VOOR JE OMSCHRIJVING
 • Welke producten/diensten bied je aan?
 • Wat is je doelgroep?
 • Zijn er kleuren, vormen of typografie die je
  graag terug wilt zien?
OFFERTE AANVRAGEN
Offerte aanvragen
Alleen nog je gegevens!


  Volledige naam *  Yes!
  Offerte aanvraag gelukt. Ik kom zo snel mogelijk bij je terug.