Essentiële tips voor de keuze van een webfont

Een webfont speelt een belangrijke rol wat het webdesign van je website betreft. Hoe je het namelijk ook wendt of keert, ieder webfont heeft een bepaalde uitstraling. Logischerwijs ben je dan op zoek naar een uitstraling die van toegevoegde waarde is. Eentje die je in staat stelt om je doelen met de website beter te bereiken.

webfonts-kiezen-3

Webfont soorten

Welke categorieën webfonts zijn er?

Laten we om te beginnen even stilstaan bij de verschillende webfont soorten. Er zijn namelijk een aantal verschillende groepen te onderscheiden. Het is in veel opzichten de eerste keuze die je maakt wanneer je voor een webfont kiest. De belangrijkste groepen zijn:

 • Serif: Bij een serif webfont merk je dat er aan het uiteinde van de pootjes van de letters streepjes zijn opgenomen. Ze vormen als het ware de begrenzing aan het uiteinde van de letters.
 • Sans-serif: Bij een webfont van het type sans-serif is dit niet het geval. Deze zijn zonder de dunne streepjes aan het uiteinde van de letters. Sans-serif is in dat opzicht een meer direct lettertype. Er is geen behoefte aan extra’s.
 • Decoratief / Script: Een decoratief webfont gaat meer de vrije loop wat het uiterlijk van de letters betreft. Er is meer ruimte voor creativiteit. Deze zijn in principe vooral geschikt voor titels.
webfonts-case

Belangrijke pijlers

Belangrijke pijlers voor webfont keuze

Bij het maken van een keuze voor een webfont is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Het is namelijk absoluut niet de bedoeling om een optie te kiezen, puur doordat je deze ‘mooi’ vindt. Het totaalplaatje moet helemaal passen. Hou daarom rekening met de volgende zaken:

 • Webfont passend bij huisstijl: Het webfont moet passen bij de huisstijl van jouw merk. Is deze over het algemeen bijvoorbeeld vriendelijk, grappig of juist formeel? Kies dan een webfont dat dit ook is. Zo vormt de uitstraling van het webdesign een mooi geheel.
 • Leesbaarheid van het webfont: Een ander punt van aandacht is de leesbaarheid van het webfont. Zoals eerder aangegeven, is een decoratief webfont bijvoorbeeld vaak wat moeilijker leesbaar. Deze is geschikt voor een mooie titel, maar niet voor grotere lappen tekst. Neem dit mee in de uiteindelijke keuze.
 • Goed combineren van webfonts: Een optie is bijvoorbeeld om decoratieve titels te combineren met serif lappen tekst. Alleen moeten ze dan wel goed bij elkaar passen. Het moet een aanvulling op elkaar zijn, zodat ze samen wat bijdragen aan de website.
webfonts-tips-google

Google webfonts

Een Google webfont gebruiken

Wist je dat het tegenwoordig mogelijk is om een Google webfont te gebruiken? Dit maakt het vrij makkelijk om aan een aantal opties te komen. Google webfonts hebben al met al het volgende te bieden:

 • Gratis gelicentieerde webfonts: Gratis gelicentieerde webfonts zijn voor iedereen beschikbaar. Ideaal om op een legale wijze aan nieuwe inspiratie te komen. Vaak krijg je pas een goed beeld bij een webfont op het moment dat je deze daadwerkelijk toegepast ziet. Ontdek welke indruk verschillende opties op jou hebben.
 • Breed aanbod gratis webfont families: Er bestaan bovendien tal van webfont families. Hierdoor is het totale aanbod zeer divers. Het stelt je in staat om heel specifiek op zoek te gaan naar een webfont dat bij jouw huisstijl past. Een subtiel verschil tussen twee webfonts uit dezelfde webfont familie kan net zijn waar jij behoefte aan hebt.
 • Niet de allernieuwste en beste webfonts: Eerlijk is eerlijk, Google webfonts zijn niet altijd de nieuwste en beste webfonts die er zijn. Logischerwijs is het niet altijd verstandig om de beste opties gratis weg te geven. Wanneer je dus echt bereid bent om te investeren, dan moet je verder kijken dan alleen Google webfonts. De hoogste kwaliteit opties zijn ergens anders te vinden.
webfonts-kiezen-awwwards

Inspiratie door concurrentie

Laat je inspireren door concurrentie

Qua lettertype is er een belangrijke rol weggelegd voor inspiratie. En dan met name inspiratie door de concurrentie. Door hele webdesigns van een ander te zien, is de kans groot dat je hier nieuwe ideeën door krijgt. Mogelijk heb je de optie om hier een eigen draai aan te geven.

Neem daarom zeker een kijkje bij Awwwards. Je vindt hier hele moderne, eigen webfonts terug die nergens anders te vinden zijn. En ook webfont combinatie’s waar je misschien zelf nooit eerder aan gedacht zou hebben. Let er wel op dat deze webfonts niet altijd gratis zijn. Ze hebben een kleine collectie gratis webfonts, maar voor het overgrote deel moet je toch een licentie aanschaffen om ze legaal te gebruiken op je eerstvolgende website.

Wil jij een goed webdesign en heb je nog niet de juiste partij gevonden? Ik denk graag met je mee in mogelijke oplossingen.

Na een (kort) kennismakingsgesprek adviseer ik je graag in de best passende oplossing.

Reclame aanvragen Reclame aanvragen

Benieuwd wat ik voor
jou kan betekenen?
Direct een offerte aanvragen
VRAAG OFFERTE AAN
NEEM CONTACT OP
Offerte aanvragen
Ik wil een offerte aanvragen voor
Logo / huisstijl
Briefpapier
Social posts
Visitekaartjes
Flyer/folder
Drukwerk
Website
Spandoeken
Anders…
VERDER
Offerte aanvragen
Licht je wens toe in enkele zinnen
VOORBEELDEN VOOR JE OMSCHRIJVING
 • Welke producten/diensten bied je aan?
 • Wat is je doelgroep?
 • Zijn er kleuren, vormen of typografie die je
  graag terug wilt zien?
OFFERTE AANVRAGEN
Offerte aanvragen
Alleen nog je gegevens!


  Volledige naam *  Yes!
  Offerte aanvraag gelukt. Ik kom zo snel mogelijk bij je terug.