De populairste webdesign software uitgelicht

Webdesign software is bijzonder handig om gemakkelijker tot een optimaal webdesign te komen. Dit is dan ook de reden dat veel webdesigners gebruikmaken van specifieke webdesign software. Tegelijkertijd is niet iedere optie even goed als de ander. Zo hebben ze allemaal op een unieke manier iets toe te voegen aan het proces van het creëren van een webdesign.

webdesign-software-beelden

Wat maakt webdesign software goed?

Waar je op moet letten bij goede webdesign software?

Goede webdesign software voegt ook daadwerkelijk iets toe aan je werkwijze. Ze maken het bijvoorbeeld mogelijk om sneller webdesigns te creëren en overzichtelijker te werken. Kortom, er zijn veel dingen die je kunt met webdesign software. Maar doen ze dit ook goed? Hou rekening met de volgende punten:

webdesign-software-opties

Samenwerkingsopties

Werk je in een team aan een webdesign? Dan heb je veel baat bij webdesign software die je makkelijk laat samenwerken. Bijvoorbeeld middels het gebruik van live samenwerkingstools. Hierdoor kun je in real time zien wat anderen creëren en hoe dat aansluit bij wat je zelf aan het doen bent. In potentie een flinke time saver.

webdesign-software-programmeren-optie

Met of zonder programmeren

Verder is het voor sommige webdesigners belangrijk of je zelf in de software kunt programmeren. En in hoeverre dit je makkelijk gemaakt wordt. Of juist niet; sommige webdesigners willen het juist snel en niet al te moeilijk hebben. En die laten het coderen dan ook liever aan developers over. Een optie als Webflow komt goed uit de bus als je een deel van de website wilt kunnen programmeren, zonder al te veel moeite te hoeven doen.

webdesign-software-prijzen

Budgetvriendelijkheid

Tot slot komen er bij bepaalde webdesign extra kosten kijken. Het kost bijvoorbeeld geld om van de dienst gebruik te maken. Ben je bereid extra te betalen voor specifieke voordelen en functionaliteiten? Webdesign software als Sketch is bijvoorbeeld relatief prijzig, maar levert in potentie wel een prachtig, professioneel resultaat op.

Zoals gezegd heeft iedere webdesign software zijn sterke en zwakke punten. Laten we er per optie wat uitgebreider naar kijken.

webdesign-software-FIGMA

#1 Figma

Figma is een app, beschikbaar voor Mac OS en Windows. Middels deze webdesign software maak je gebruik van zeer uitgebreide designopties, zoals een auto-layout, geavanceerd tekenen en innovatieve editing tools. Figma ondersteunt bovendien live samenwerken.

Een minder puntje is dat het creëren van prototypes enigszins gelimiteerd is. Hetzelfde geldt voor offline werken. Er is een kans dat je je voortgang verliest.

webdesign-software-sketch

#2 Sketch

Sketch is in meerdere opzichten de beste webdesign software. Het is het meest uitgebreide plug-in ecosysteem dat er bestaat. Bovendien doe je eenvoudig een beroep op een enorme community van webdesigners. De gebruiksvriendelijke, duidelijke gebruikersinterface laat iedereen eenvoudig kennismaken met Sketch.

Let wel dat Sketch alleen voor MacOS beschikbaar is en dat het momenteel $99 per jaar kost. Dat je er veel voor terugkrijgt, staat in ieder geval vast.

webdesign-software-adobe-xd

#3 Adobe XD

Als webdesign software mogen we Adobe XD zeker niet over het hoofd zien. Wat vooral positief opvalt, is dat er live samenwerking mogelijk is. Daarnaast is het maken van prototypes ver ontwikkeld en is Adobe XD erg makkelijk te gebruiken met andere Adobe apps.

Een minder puntje is helaas dat Adobe XD niet op oudere Windows versie’s draait en je geen CSS kunt exporteren.

webdesign-software-webflow

#4 Webflow

Tot slot bekijken we nog even de webdesign software Webflow. Er zijn zeker wel een aantal sterke punten te benoemen. Zo heb je bij Webflow geen front-end developer nodig, is het volledig browser-based en geoptimaliseerd voor het maken van e-commerce websites.

Een belangrijk nadeel is wel dat het wat kennis vereist van CSS, HTML en Javascript.

Conclusie webdesign software

Waarom ik Sketch gebruik als webdesign software

In veel opzichten is Sketch de beste keuze wat webdesign software betreft. Vooral de volgende voordelen springen er voor mij persoonlijk bovenuit:

 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Duidelijke interface
 • Enorme community (biedt veel waarde)
 • Verregaande plug-in mogelijkheden

Wil je dus graag de juiste webdesign software gebruiken om tot een optimaal design te komen? Probeer dan zeker even een van de bovenstaande opties uit. Mijn advies zou zijn om te beginnen met Sketch. Je komt er dan waarschijnlijk direct al achter dat je niets anders meer nodig hebt. Echter is het natuurlijk mogelijk dat een andere optie je voorkeur geniet. Uiteindelijk gaat het erom wat het beste voor jou werkt. Zo is het resultaat altijd zo goed als mogelijk is. Dat is waar het bij webdesign software om draait.

Wil jij een goed webdesign en heb je nog niet de juiste partij gevonden? Ik denk graag met je mee in mogelijke oplossingen.

Na een (kort) kennismakingsgesprek adviseer ik je graag in de best passende oplossing.

Reclame aanvragen Reclame aanvragen

Benieuwd wat ik voor
jou kan betekenen?
Direct een offerte aanvragen
VRAAG OFFERTE AAN
NEEM CONTACT OP
Offerte aanvragen
Ik wil een offerte aanvragen voor
Logo / huisstijl
Briefpapier
Social posts
Visitekaartjes
Flyer/folder
Drukwerk
Website
Spandoeken
Anders…
VERDER
Offerte aanvragen
Licht je wens toe in enkele zinnen
VOORBEELDEN VOOR JE OMSCHRIJVING
 • Welke producten/diensten bied je aan?
 • Wat is je doelgroep?
 • Zijn er kleuren, vormen of typografie die je
  graag terug wilt zien?
OFFERTE AANVRAGEN
Offerte aanvragen
Alleen nog je gegevens!


  Volledige naam *  Yes!
  Offerte aanvraag gelukt. Ik kom zo snel mogelijk bij je terug.