Dat veel mensen het logo herkennen, wil echter niet meteen zeggen dat iedereen ook weet wat de betekenis van het AJAX logo is. En is het AJAX logo oud? Op zulke vragen hebben maar weinig mensen een antwoord. Vandaar dat ik in dit artikel dieper in ga op deze onderwerpen. Na het lezen van dit artikel weet je precies waar het beeldmerk vandaan komt, wat het betekent en hoe het in de loop der jaren is veranderd.
Het verhaal van het ontstaan van het AJAX logo is een hele bijzondere. De club zelf werd al in 1900 opgericht. Echter liep dit niet synchroon met het ontstaan van het clublogo. In eerste instantie bestond het oude AJAX logo namelijk uit een voetballer met een bal. Hier omheen was een cirkel getekend met ‘AMST. FOOTBALL-CLUB AJAX’.
In de jaren die volgden werden er kleine aanpassingen gedaan, alvorens op 20 september 1928 voor de eerste keer het klassieke logo met de Griekse held Ajax stond afgebeeld. Wat veel mensen niet weten, is dat dit niet officieel de eerste keer is geweest dat de voetbalclub Ajax dit logo gebruikte. Tijdens het 25-jarige jubileum in 1925 werd namelijk al een keer eerder dit beeldmerk gebruikt. Deze stond toen op een bord afgedrukt.
De betekenis van het AJAX logo is een zeer interessant verhaal. Waar veel clubs gewoon hebben gekozen voor een relatief simpel design, komt er bij Ajax een relatief origineel ontwerp aan te pas. Wanneer je dit logo eens goed onder de loep neemt, zijn er in principe drie zaken die direct opvallen:
De tekst ‘Amsterdam’: De tekst ‘Amsterdam’ is direct de minst verrassende. De voetbalclub AJAX ligt in Amsterdam. Hier speelt het al zijn thuiswedstrijden al sinds jaar en dag. En dus is het niet meer dan logisch dat dit in het ontwerp is opgenomen.
De Griekse held Ajax: Wat wel direct opvalt, is de afbeelding van de Griekse held AJAX. Deze staat symbool voor de club. Zijn dapperheid wordt als kernwaarde gezien van de club. Het moderne design van de afbeelding ziet er strak uit en is daarmee helemaal van deze tijd.
11 lijnen: Wanneer je het logo nog wat verder onder de loep neemt, ontdek je een dubbele betekenis van het AJAX logo. Voor het ontwerp van de Griekse held zijn namelijk in totaal slechts 11 lijnen gebruikt om het AJAX logo te tekenen. Deze 11 lijnen staan symbool voor het feit dat een voetbalteam altijd uit 11 personen bestaat. Een mooie manier om het logo in z’n geheel nog net wat specialer te maken.
Al met al komt de betekenis van het AJAX logo neer op een combinatie van teamgevoel, dapperheid en trots. De verschillende aspecten van het logo proberen dit samen te symboliseren. Daarmee lijkt het doel ook te zijn bereikt. Met de dappere Griekse held centraal in het logo geeft dit een mooie boodschap af. En door slimmigheden als de 11 gebruikte lijnen krijgt zo’n ontwerp een diepere betekenis.
Zoals inmiddels bekend is de ‘kabouter’ in het AJAX logo de Griekse held AJAX. Het AJAX logo zelf is ondertussen misschien oud, maar lang niet zo oud als de verhalen van de Griekse held zelf.
In zijn tijd vocht AJAX tegen de Trojanen. Zijn heldendaden staan beschreven in de Ilias. Dit is een Grieks epos dat ooit door de bekende dichter Homeros werd geschreven. De naam zelf refereert direct aan Troje, de stad die bekend staat om ‘het paard van Troje’.
AJAX was destijds de koning van de steden Salamis en Periboea. Hij werd meermaals omschreven als een zeer dapper leider met een groot postuur. Dit alleen al was waarschijnlijk voldoende reden voor de voetbalclub AJAX om deze man op het logo af te beelden.
Al met al werd deze man namelijk gezien als een van de grootste helden in de Griekse historie. Velen vonden dat hij alleen Achilles voor zich moest dulden. Hij was het die in de Trojaanse oorlog vocht met Hector en later het dode lichaam van Achilles redde van de Trojanen.
Vanwege zijn vooraanstaande rol in deze oorlog wordt hij tot op de dag van vandaag vereerd door de Grieken.
Verder werd even eerder al aangestipt dat het huidige logo van AJAX een moderne look heeft. Dit betekent dan ook dat deze versie niet dezelfde versie is als die in 1928 officieel tot AJAX logo werd omgedoopt. In de loop der jaren hebben er een aantal veranderingen plaatsgevonden. In totaal gaat het om vier ‘versies’ van het logo met de Griekse held.
De eerste versie ontstond dus officieel in 1928. Hierbij stond voor het eerst een zeer gedetailleerd ontwerp van de Griekse held AJAX centraal. Met veel verschillende variaties van donker en licht bracht dit een prachtig totaalplaatje.
Een ander oud AJAX logo was die van 1931. Drie jaar na het initiële ontwerp werden er enkele aanpassingen gedaan. Zo werd gekozen voor een sterk versimpeld design. Er was minder oog voor detail. Hierdoor kreeg het logo een minder hoogwaardige kunstlook, waardoor het wellicht wat beter paste bij een voetbalclub.
Vervolgens was het 1947 toen het logo voor de derde keer werd aangepast. Deze keer werd dezelfde lijn eigenlijk doorgetrokken. Opnieuw werd het oude design sterk versimpeld om een nog duidelijkere en minder gedetailleerde afbeelding op het logo te krijgen.
In 1990 werden de laatste aanpassingen aan het beeldmerk doorgevoerd. Dit was het moment dat deze het huidige moderne design kreeg. Er werd gekozen voor de 11 lijnen om te symboliseren dat een voetbalteam uit 11 personen bestaat. Bovendien werd ‘Amsterdam’ opnieuw aan het logo toegevoegd om de stad erbij te betrekken. Deze meest recente aanpassing viel op het moment zelf niet bij alle supporters even goed in de smaak. Echter kwam hier al snel verandering in en is de gemiddelde supporter van AJAX inmiddels erg trots op het logo van de voetbalclub.
Logo ontwerpen
Sportief logo
Gratis logo maken
Duurzaam design
Professionele e-mailhandtekening
Social media marketing
Tips voor meer bekendheid
Reclame missers vermijden
NIKE logo
Over Thomas
Amsterdam
Alkmaar
Almere
Alphen aan den Rijn
Altena
Amersfoort
Antwerpen
Arnhem
Breda
Bergen op Zoom
Bernheze
Best
Gorinchem
Gouda
Groningen
Haarlem
Haarlemmermeer
Halderberge
Hank
Helmond
Hooge Zwaluwe
Ijsselstein
Lage Zwaluwe
Leiden
Loon op Zand
Meierijstad
Nieuwegein
Nieuwkuijk
Nijmegen
Nissewaard
Oisterwijk
Oosterhout
Oss
Papendrecht
Raamsdonksveer
Rijen
Roosendaal
Rotterdam
Rucphen
Schiedam
Steenbergen
Terheijden
Teteringen
Tilburg
Turnhout
Uden
Utrecht
Venlo
Vlaardingen
Utrecht
Venlo
Vlijmen
Waalwijk
Waspik
Westland
Zaanstad
Zundert
Zwijndrecht