Tips voor goed responsive webdesign

Met betrekking tot een webdesign hoor je eigenlijk altijd dat deze ‘responsive’ moet zijn. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? En waarom is het zo belangrijk?

In dit artikel lopen we alles langs wat met een goed responsive webdesign te maken heeft. Aan de hand van enkele praktische tips leer je hoe je dit zelf toepast.

responsive-webdesign-3

Wat is responsive webdesign?

Wat betekent de term responsive webdesign?

Om te beginnen, kijken we even naar wat een responsive webdesign nu precies is.

Niet iedere bezoeker bekijkt een website op een scherm van dezelfde grootte. De een navigeert bijvoorbeeld op een grote monitor naar jouw website, terwijl de ander dit op een smartphone doet. Niet alleen heb je dan te maken met andere schermgroottes, maar ook met afwisselende dimensies. Een computerscherm is bijvoorbeeld veel breder dan dat het lang is. Voor een smartphone geldt normaal gesproken het tegenovergestelde.

Een website met een goed responsive webdesign past zich aan het betreffende scherm aan. Hierdoor is de gebruikservaring altijd optimaal en is iedereen in staat om alles te lezen, bekijken en simpel te navigeren.

responsive-webdesign-1

Waarom responsive webdesign?

Waarom is responsive webdesign belangrijk?

Vandaag de dag navigeren steeds meer mensen via hun smartphone naar bepaalde websites. Dit betekent dat het belangrijker dan ooit is dat een website responsive is. Dat iedereen in staat is om optimaal gebruik te maken van de website. Is dit niet het geval? Dan heeft het een aantal negatieve gevolgen:

 • Bezoekers raken geïrriteerd en verlaten sneller de website
 • De kernfuncties van het webdesign zijn niet geoptimaliseerd, wat vervolgens voor minder conversie zorgt (navigeren, inschrijven nieuwsbrief, etc.)
 • De huisstijl komt niet goed over

Al met al gaat bijna alles mis wanneer een webdesign niet responsive is. Tegenwoordig is dit onacceptabel. Je doelgroep is zeer waarschijnlijk gewend dat dit alles gewoon op orde is.

responsive-webdesign-2

Responsive webdesign tips

Tips voor het beste responsive webdesign

Ben je op zoek naar het beste responsive webdesign? Dan zijn er naar mijn mening een aantal tips die voor veel toegevoegde waarde gaan zorgen. Tips voor het beste responsive webdesign zijn:

responsive-webdesign-grid

#1: Zorg voor een goede basis grid

Een goede basis grid is zeer waardevol. Middels een vast stramien creëer je namelijk een structuur in je webdesign die vervolgens in elk van de apparaten terugkomt. Dit is niet alleen overzichtelijk voor de bezoeker, maar zorgt ook zeker voor een mooi geheel. Je webdesign is dan niet alleen responsive, maar ook rustig en een lust voor het oog. En dat geldt voor ieder apparaat.

responsive-webdesign-navigatie

#2: Zorg voor vanzelfsprekende navigatie door de website heen

Een doel van webdesign is altijd om het de bezoeker zo makkelijk mogelijk te maken. Je wilt de frictie tussen het nu en waar de bezoeker naartoe wilt altijd minimaliseren. Vanzelfsprekende navigatie draagt hier flink aan bij.

Dit krijg je voor elkaar door onder andere de navigatieknoppen altijd zo duidelijk mogelijk weer te geven. Dus op desktop gebruik je dan ook liever niet een ‘hamburger-knop’ waarachter alle belangrijke links verdwijnen.

responsive-webdesign-mobile-first

#3: Overweeg om mobile-first te ontwerpen

Het afgelopen decennia is een duidelijke trend zichtbaar geworden; mensen maken meer en meer gebruik van de smartphone om naar websites te navigeren. Het is dan niet onlogisch om vanuit dit perspectief een webdesign te ontwerpen.

Creëer een responsive webdesign dat er perfect uitziet bij een flinke hoogte en een kleinere breedte; de dimensies van een smartphone. Wat op een klein scherm goed gaat, is hoogstwaarschijnlijk ook op het grotere scherm goed toepasbaar.

responsive-webdesign-functionaliteiten

#4: Pas de functionaliteiten van de website aan op het medium van de bezoeker

Wat nog vaak genoeg gebeurt, is dat bepaalde functionaliteiten in de kern niet responsive zijn. Denk aan brede formulieren om in te vullen of ‘sticky’ formulieren. Op een smartphone levert dit chaos op het scherm op. Daar zit niemand op te wachten. Test daarom altijd iedere functionaliteit op iedere schermgrootte. Pas als het overal werkt neem je het op in het design.

responsive-webdesign-typografie

#5: Optimaliseer je typografie

Hou daarbij in de gaten dat een kleiner scherm mogelijk je typografie helemaal overhoop gooit. Vooral met betrekking tot verhoudingen tussen koppen en lopende teksten. Op het grote scherm sluit dit mooi op elkaar aan. Op een smartphone klopt het vervolgens mogelijk voor geen meter meer.

responsive-webdesign-google

#6: Test het responsive webdesign via Google

Wil je graag in de praktijk testen of jouw website een volledig responsive webdesign heeft? Dan doe je dit voor een volledig gebouwde website eenvoudig via Google. Zo heb je altijd nog de kans om bij te sturen en te optimaliseren.

Wil jij een goed webdesign en heb je nog niet de juiste partij gevonden? Ik denk graag met je mee in mogelijke oplossingen.

Na een (kort) kennismakingsgesprek adviseer ik je graag in de best passende oplossing.

Reclame aanvragen Reclame aanvragen

Benieuwd wat ik voor
jou kan betekenen?
Direct een offerte aanvragen
VRAAG OFFERTE AAN
NEEM CONTACT OP
Offerte aanvragen
Ik wil een offerte aanvragen voor
Logo / huisstijl
Briefpapier
Social posts
Visitekaartjes
Flyer/folder
Drukwerk
Website
Spandoeken
Anders…
VERDER
Offerte aanvragen
Licht je wens toe in enkele zinnen
VOORBEELDEN VOOR JE OMSCHRIJVING
 • Welke producten/diensten bied je aan?
 • Wat is je doelgroep?
 • Zijn er kleuren, vormen of typografie die je
  graag terug wilt zien?
OFFERTE AANVRAGEN
Offerte aanvragen
Alleen nog je gegevens!


  Volledige naam *  Yes!
  Offerte aanvraag gelukt. Ik kom zo snel mogelijk bij je terug.