Gratis logo maken? 9 redenen om dit niet te doen

Thomas_van_der_Kuijl_Design_Gratis_logo_maken-header
Een gratis logo maken lijkt op het eerste gezicht een mooi aanbod. Je hoeft hier geen specifiek budget voor opzij te zetten. Daardoor heb je misschien het idee dat het een goede keuze is. Je bespaart op het design van het logo. Dit geld kun je dan weer inzetten voor andere doeleinden. Maar is dit ook wel echt zo’n goed idee?

In deze tekst lopen we 9 redenen langs om niet een gratis logo te maken. Het is namelijk bij lange na niet zo voor de hand liggend als dit op voorhand lijkt. In de praktijk blijkt namelijk dat een gratis logo maken eigenlijk geen optimale optie is.

Premium logo Premium logo

Redenen voor geen gratis logo

9 redenen om niet een gratis logo te laten maken

Er is veel voor te zeggen om juist niet een gratis logo te laten maken. Bij deze 9 redenen waarom je nogmaals moet overwegen om toch voor een betaald ontwerp te kiezen:

Gratis-logo-is-niet-gratis

#1: Gratis is niet gratis

Gratis diensten als een logo zit altijd iets achter

Wanneer je er even echt over nadenkt, dan kom je waarschijnlijk zelf ook wel tot de conclusie dat gratis niet écht gratis is. Want waarom zou iemand een dergelijke dienst compleet gratis aanbieden? Op de een of andere manier moet degene die het aanbiedt er ook een voordeel uit halen. Dit betekent direct dus dat er altijd iets achter zit. Een dubbele agenda.

Pas hier dan ook voor op. Hou in je achterhoofd dat een persoon of bedrijf waar je geen persoonlijke relatie mee hebt jou niet 100% gratis een logo gaat aanbieden.

Premium logo Premium logo

Gratis-logo-is-niet-uniek

#2: Je logo is niet uniek

Bij een gratis logo design is je logo veelal niet uniek door standaard afbeeldingen, iconen en typografie

Een tweede reden dat een gratis logo maken eigenlijk nooit een goed idee is, is het feit dat een gratis logo verre van uniek is. Het design van jouw logo komt terug bij een groot aantal andere logo’s. Men maakt namelijk gebruik van zeer algemene onderdelen. Je bent daardoor totaal niet onderscheidend. En uiteindelijk is het toch de bedoeling dat je logo ook echt iets uitstraalt. Het laatste wat je wilt, is dat je op jouw doelgroep overkomt als iemand die de zaakjes maar half aanpakt. Dat is uiteindelijk de boodschap die je overbrengt met een gratis logo dat verre van uniek is.

Premium logo Premium logo

gratis-logo-is-niet-creatief-en-uniek

#3: Creativiteit is er niet

Bij een gratis logo wordt vaak gebruik gemaakt van vaste, standaard templates

Verdergaand op het vorige punt valt het ook op dat een gratis logo maken altijd leidt tot minimale creativiteit. Er is dan nooit sprake van out-of-the-box denken. De vaste, standaard templates zijn dermate herkenbaar, dat ook dit een negatief effect heeft op dat wat je naar je doelgroep uitstraalt.

Een gebrek aan creativiteit valt heel erg op. Het lijkt dan net of er maar een zooitje onderdelen snel bij elkaar is geraapt en vervolgens in een vaste vorm werd gegoten. En laat dat nu net ook precies zijn wat er is gebeurd..

Premium logo Premium logo

#4: Gratis logo kost eigen tijd

Vaak kost een gratis logo ontwerp jou veel eigen tijd

Een ander nadeel van een gratis logo ontwerpen is dat het je veel tijd kost. Voor een logo designer is het misschien een fluitje van een cent, maar zelf heb je hier niet altijd de skills voor. Het is dan lastig om te bepalen wat nu waar bij past. Bovendien maken aanbieders van een gratis logo het je ook nooit makkelijk om een logo te ontwerpen, downloaden en vervolgens direct helemaal klaar zijn. Hier houden zij natuurlijk niks aan over. Dit tezamen is ervoor verantwoordelijk dat je er vaak veel meer tijd mee kwijt bent dan dat je in eerste instantie zelf hebt ingecalculeerd.

Premium logo Premium logo

#5: Bronbestanden kosten alsnog geld

De bestanden die je nodig hebt, krijg je pas zodra je wel betaalt

Waar aanbieders van een gratis logo ook heel slim in zijn, is vervolgens voor bruikbare bestanden alsnog geld vragen. Ze maken je bijvoorbeeld lekker met een bepaalde special effect die jouw logo er heel mooi uit doet zien. Echter is net dat special effect niet gratis beschikbaar. Je moet dan alsnog dokken om deze bruikbare bestanden te gebruiken.

In sommige gevallen zie je zelfs dat je helemaal niks gratis krijgt. Je mag bijvoorbeeld alleen je ontwerp zien. Om deze vervolgens te gebruiken moet je dan een bedrag betalen. Alle moeite is dan in principe voor niks geweest. Je had net zo goed direct kunnen betalen voor een design.

Premium logo Premium logo

#6: Gratis logo is niet professioneel

Een gratis logo ontwerp wordt in 99 van de 100 gevallen niet door een professional gemaakt

Een ander groot nadeel van zelf een gratis logo ontwerpen of dit door een ander te laten doen, is dat het dan niet professioneel is. Dit logo wordt dan ontworpen door iemand die eigenlijk geen kennis van zaken heeft. Het logo ziet er misschien wel mooi uit, maar er komt meer kijken bij een effectief logo. Het visuele uiterlijk alleen is niet genoeg.

Een professional weet precies wat de eigenschappen van een goed logo zijn. Je hebt dan natuurlijk ook het liefst dat jouw logo wordt gemaakt door iemand die precies weet wat hij of zij doet.

Premium logo Premium logo

#7: De rechten krijg je niet

Bij een gratis logo krijg je veelal ook pas echt de rechten zodra je wel betaalt

Heb je iemand gevonden waarbij een gratis logo maken wel mogelijk is? Waarbij je best veel verschillende elementen tot je beschikking hebt om er een mooi design van te maken? Dan komt de verrassing vaak achteraf.

Je krijgt de rechten van het logo pas als je betaalt. Tot die tijd kun je er helemaal niks mee. Objectief gezien was het maken van het logo dus wel gratis. Echter heb je hier natuurlijk niks aan. Pas wanneer je deze ook kunt gebruiken, krijgt het logo zijn waarde. Zo hebben ze je dan toch weer te pakken..

Premium logo Premium logo

#8: Gratis logo past niet bij doelgroep

Een gratis logo is veelal niet toegespitst op je doelgroep

Daar komt nog bij dat een gratis logo maken te weinig opties biedt om echt iets specifiek voor je doelgroep te creëren. Uiteindelijk is het natuurlijk het allerbelangrijkst dat je je doelgroep op een positieve manier weet te raken met je logo. Hier moet je je logo dan ook op afstemmen. Wanneer hier de mogelijkheden niet voor zijn, bereik je geen maximaal resultaat.

Het vervelende is dat een logo voor langere tijd is. Op het moment dat je dan één keer bespaart op de kosten, zit je lange tijd met een suboptimaal logo opgescheept. Is dat het dan nog wel waard?

Premium logo Premium logo

#9: Gratis logo past niet bij branche

Een gratis logo is veelal niet toegespitst op je branche

Tot slot past een gratis logo vaak ook totaal niet bij jouw branche. Iedere branche vraagt weer om andere specifieke elementen van een logo. Vandaar ook dat je per branche veel terugkerende elementen herkent. Logo’s van verschillende bedrijven hebben bepaalde gelijkenissen. Hier zit natuurlijk een idee achter.

Kom je dan met een gratis logo aanzetten, dan is de kans groot dat deze niet is toegespitst op je branche. Je slaat als het ware de plank mis en dat wil je natuurlijk niet. Ook heeft dit dan vaker een negatief effect dan dat het voor positieve resultaten zorgt. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je gratis design niet zorgt voor de mate van herkenning van het gratis logo en de professionaliteit die het uit zou moet stralen.

Premium logo Premium logo

Conclusie gratis logo

De conclusie omtrent een gratis logo design

Al met al. Aan een gratis logo ontwerpen heb je dus niet veel. Aan te raden is dan ook een designer die er met tijd en aandacht voor gaat zitten. Een ontwerper als Thomas. Neem gerust contact op met Thomas voor meer informatie.

Premium logo Premium logo

Wil jij een goed logo ontwerp en heb je nog niet de juiste partij gevonden? Ik denk graag met je mee in mogelijke oplossingen 👍

Na een kennismakingsgesprek adviseer ik je graag in de best passende oplossing of geef ik extra tips om een goed logo design te maken.

Goed logo design Goed logo design

Benieuwd wat ik voor
jou kan betekenen?
Direct een offerte aanvragen
VRAAG OFFERTE AAN
NEEM CONTACT OP
Offerte aanvragen
Ik wil een offerte aanvragen voor
Logo / huisstijl
Briefpapier
Social posts
Visitekaartjes
Flyer/folder
Drukwerk
Website
Spandoeken
Anders…
VERDER
Offerte aanvragen
Licht je wens toe in enkele zinnen
VOORBEELDEN VOOR JE OMSCHRIJVING
 • Welke producten/diensten bied je aan?
 • Wat is je doelgroep?
 • Zijn er kleuren, vormen of typografie die je
  graag terug wilt zien?
OFFERTE AANVRAGEN
Offerte aanvragen
Alleen nog je gegevens!


  Volledige naam *  Yes!
  Offerte aanvraag gelukt. Ik kom zo snel mogelijk bij je terug.