Een logo ontstaat over het algemeen niet zomaar. Er zit vaak een mooi verhaal achter. Bij het NIKE logo is dit ook het geval. Het begon namelijk allemaal in 1971.
In 1971 was het Carolyn Davidson die de swoosh voor het eerst tekende. Als studente grafisch ontwerp in Portland in de Verengde Staten kreeg ze van ene Phil Knight de opdracht om voor hem een logo te ontwerpen. Phil Knight was destijds een assistent van de professor in boekhouding en mede-eigenaar van Blue Ribbon Sports. Zijn wens was dat het logo beweging moest inspireren.
Het mooie aan dit verhaal is dat het allemaal per toeval gebeurde. Hij liep namelijk toevallig langs Carolyn in de hal, terwijl ze aangaf dat ze geldproblemen had. Ze had niet voldoende budget om haar schilderklas te betalen. Knight zette haar daarop voor 2 dollar per uur aan het werk om een logo te ontwerpen. Het kostte haar uiteindelijk 17,5 uur om tot het bekende NIKE logo te komen. Phil Knight was de medeoprichter van het uiteindelijke topmerk. En uiteindelijk was hij aan het design van het logo in totaal slechts 35 dollar kwijt.
Echter is het niet zo dat het bij deze 35 dollar bleef. Jaren later voegde NIKE daad bij het dankwoord en schonk Carolyn 500 aandelen en een speciaal ontworpen diamanten ring. Gezien de koersstijging door de jaren heen en de splitsing van de aandelen zijn deze vandaag de dag ongeveer een miljoen dollar waard. En het schijnt dat ze de aandelen nog steeds in haar bezit heeft.
Dat het NIKE logo niet zomaar een vorm is, is voor veel mensen wel duidelijk. Het is namelijk niet voor niets dat deze zo populair is. In de basis zijn er 2 duidelijke elementen te onderscheiden. Deze komen ook overeen met de intentie die Phil Knight ooit had bij het laten ontwerpen van het logo. Het gaat dan om de volgende basiselementen:
Echter is dat niet alles.
In de Griekse mythologie vinden we namelijk Nikè terug. Deze Griekse godin van de overwinning lijkt sterk verbonden te zijn met het NIKE logo en de naam van het topmerk in het algemeen. Beeltenissen van deze godin hebben namelijk een vleugel, die min of meer gelijkenissen vertoont met de swoosh. Bovendien stond deze godin symbool voor eigenschappen die ook in sport zeer relevant zijn; snelheid, prestaties en overwinningen.
Dat het NIKE logo staat voor beweging, snelheid en overwinning heeft te maken met de vorm van het logo zelf. Maar er zijn meer zaken die een rol spelen en speelden waardoor het NIKE logo zo iconisch is geworden. De betekenis van het logo zelf is namelijk nog verder opgekrikt door jaren aan branding.
Na verloop van tijd is het daardoor uitgegroeid tot meer dan alleen een sportmerk. NIKE representeert een idee. En het NIKE logo staat symbool voor dit idee.
Denk bijvoorbeeld aan het tijdperk met Michael Jordan. De beste basketballer aller tijden was jarenlang het boegbeeld van NIKE. Het feit dat hij vaak door de lucht sprong in zijn sport, maakte van hem de perfecte persoon om als uithangbord van het merk te fungeren. Dankzij zijn ‘vleugels’ was er een perfecte connectie met de Griekse Godin.
Maar dat is niet waar het bij bleef. Topsporters in sporten wereldwijd verbonden zich aan NIKE. Hierdoor werd het logo meer en meer een symbool van prestatie. Mensen ervaarden een bepaald gevoel bij het zien van het logo, begeleid door de tekst ‘Just do it’. Het dient als een bron van motivatie.
Maar dat is niet waar het bij bleef. Topsporters in sporten wereldwijd verbonden zich aan NIKE. Hierdoor werd het logo meer en meer een symbool van prestatie. Mensen ervaarden een bepaald gevoel bij het zien van het logo, begeleid door de tekst ‘Just do it’. Het dient als een bron van motivatie.
Verder moeten we zeker niet vergeten dat de herkenbaarheid van het logo zeer hoog is. Dankzij de relatief simpele vorm van het design weet iedereen in één oogopslag met welk merk hij of zij te maken heeft. Tegelijkertijd zijn er geen andere merken waar de vorm mee te verwarren valt.
Al met al is het dus een combinatie van 3 factoren; simpel, uniek en betekenisvol.
Wanneer je dat met een logo voor elkaar krijgt, is de kans groot dat het een groot succes wordt.
Ondanks het feit dat het NIKE logo door de jaren heen wel grotendeels gelijk is gebleven, zijn er wel degelijk aanpassingen geweest. Deze zijn zeker de moeite waard om even te bekijken, aangezien ze een flinke impact hebben gehad.
Om echt helemaal bij het begin te beginnen, is er het BRS logo. Dit was een overblijfsel van Blue Ribbon Sports, zoals NIKE dus eerst heette. Na de naamsverandering in 1971 maakte dit logo plaats voor de swoosh, met daar overheen geplaatst ‘nike’ in kleine, aaneengeschreven letters.
Het was vervolgens in 1978 toen de eerste aanpassing aan het logo werd gemaakt. Voortaan werd de tekst NIKE in hoofdletters geschreven. Bovendien ging het vanaf dat moment om losse blokletters en werden ze boven de swoosh geplaatst, in plaats van er overheen.
De volgende aanpassing kwam in 1985. In dat jaar werd er gekozen voor een zwarte achtergrond, met een witte swoosh en witte letters. De vorm van het logo bleef grotendeels gelijk. Het enige dat opviel, was dat de letters ietwat kleiner werden in relatie tot de swoosh. Met andere woorden; de swoosh kreeg een meer prominente rol in het logo.
Deze lijn trok NIKE in 1995 door, toen de letters NIKE helemaal verdwenen uit het logo. Het enige wat overbleef was de swoosh zelf. Dit maakt het logo als geheel een stuk krachtiger. In plaats van dat de letters afleidden van het ontwerp, kreeg de swoosh nu alle focus. Bovendien wist tegen die tijd toch iedereen al om welk merk het ging door alleen maar het logo te bekijken. Het was niet meer nodig om ook de naam erbij te vermelden.
Tot op de dag van vandaag is deze aanpassing uit 1995 nog steeds de laatste aanpassing geweest. Bij het zien van de swoosh is er geen twijfel over mogelijk dat het om NIKE gaat. Zo is er in een tijdspanne van ongeveer 50 jaar een miljardenbedrijf ontstaan dat in de basis wordt gerepresenteerd door een simpel, duidelijk en betekenisvol logo.
Huisstijl laten maken
E-mailhandtekening laten maken
Website laten maken
Flyer laten ontwerpen
Drukwerk laten ontwerpen
AJAX logo
Amsterdam
Alkmaar
Almere
Alphen aan den Rijn
Altena
Amersfoort
Antwerpen
Arnhem
Breda
Bergen op Zoom
Bernheze
Best
Gorinchem
Gouda
Groningen
Haarlem
Haarlemmermeer
Halderberge
Hank
Helmond
Hooge Zwaluwe
Ijsselstein
Lage Zwaluwe
Leiden
Loon op Zand
Meierijstad
Nieuwegein
Nieuwkuijk
Nijmegen
Nissewaard
Oisterwijk
Oosterhout
Oss
Papendrecht
Raamsdonksveer
Rijen
Roosendaal
Rotterdam
Rucphen
Schiedam
Steenbergen
Terheijden
Teteringen
Tilburg
Turnhout
Uden
Utrecht
Venlo
Vlaardingen
Utrecht
Venlo
Vlijmen
Waalwijk
Waspik
Westland
Zaanstad
Zundert
Zwijndrecht