Feyenoord logo

Het logo van de voetbalclub Feyenoord is een van de meest bekende logo’s in de voetbalwereld. Des te meer reden om te doorgronden hoe het Feyenoord logo nu eigenlijk is ontstaan, wat het betekent en wat het logo zo herkenbaar maakt.

5 tips voor sportief logo 5 tips voor sportief logo

Feyenoord-logo-PNG-tekenen
REDACTIONEEL ARTIKEL

Het Feyenoord logo is eigenlijk bij iedere Nederlander wel bekend. Dit logo bestaat intussen al zolang, dat iedereen deze weleens voorbij heeft zien komen. Zelfs wanneer je absoluut geen voetbalfan bent en misschien zelfs nog nooit serieus voetbal hebt gekeken.

Als boegbeeld van de stad Rotterdam is Feyenoord een echte volksclub. Al een groot aantal jaren geleden vond men dat hier een duidelijk herkenbaar logo bij hoorde. In dit artikel nemen we alle ins- en outs over het Feyenoord logo met je door.

Feyenoord logo en het ontstaan ervan

Hoe is eigenlijk het Feyenoord logo ontstaan?

De club Feyenoord is intussen alweer meer dan 100 jaar oud. Opgericht op 19 juli 1908 moeten we ver terug in de tijd naar deze gebeurtenis. Destijds nog Wilhelmina hetend, duurde het niet lang alvorens de club werd omgedoopt tot de huidige naam; Feyenoord.

Dit vond plaats in 1912. In dat jaar ontstond ook het allereerste Feyenoord logo. Deze bestond uit een witte cirkel, die gevuld werd met afwisselend rode en witte strepen. In de cirkel stond R.V.V. Feyenoord, kort voor Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feyenoord.

Feyenoord-logo-1912-voetbal
Feyenoord-logo-jaren-70-80-voetbal

In 1997 onderging het logo zijn eerste echte grote verandering. De buitenste cirkel werd zwart en kreeg in het wit ‘Feyenoord Rotterdam’ als letters. De verticale banen in het binnenste gedeelte werden vervangen door twee gelijkwaardige helften van rood en wit, inclusief een grote witte F in het midden.

Tijdens het 100-jarig bestaan in 2008 werd er speciaal voor dit jubileum een nieuw logo ontworpen. De gebruikte letters veranderden van wit naar goud en om het logo heen kwamen ‘1908-2008’ en ‘100 jaar’ te staan. Deze teksten werden begeleid door 4 buigende strepen.

Feyenoord-logo-jaren-90-voetbal
Feyenoord-logo-modern-voetbal

Vanaf 2009 verdwenen deze teksten weer en bleef het binnenste logo van het jubileumjaar over. Dit is dus dezelfde versie als die uit 1997, met dan alleen gouden letters in plaats van de eerdere witte.

De betekenis van het Feyenoord logo

Wat betekent het Feyenoord logo?

De betekenis van het Feyenoord logo is een vrij duidelijke. Iets dat in alle verschillende logo’s namelijk terugkeerde, is de stad Rotterdam. Het is de thuishaven van de voetbalclub. En dan specifiek de wijk Feijenoord. Hier is het nog altijd erg trots op, waardoor het niet meer dan logisch is om deze in het logo op te nemen.

Van origine heette de club ook Feijenoord. Dit is pas in 1971 veranderd naar Feyenoord.

Daarnaast stond het logo in jubileumjaar 2008 vooral in het teken van het 100-jarige bestaan. De gouden letters van vandaag de dag heeft het daar aan overgehouden. Het geeft des te meer aan dat Feyenoord een oude club is, die nog steeds een grote invloed heeft in de sportwereld. De relatief minimale wijzigingen door de jaren heen staan symbool voor de trots die de club en de supporters voelen voor het huidige design.

Al met al heeft Feyenoord dus nooit gekozen voor een moeilijk te begrijpen logo. Je zou kunnen stellen dat dat bij het Ajax logo wel het geval is. In tegenstelling tot dat logo, heeft Feyenoord het grotendeels simpel gehouden. Een combinatie van kleuren en letters.

De supporters van de club zullen je dan ook kunnen vertellen dat ‘niet lullen, maar poetsen’ het motto is. Goede resultaten komen door hard werken. Je bent sterker door strijd. Bij dat soort leuzen horen geen tierelantijntjes. In plaats daarvan staat eenvoud centraal. En dat is precies wat we in het Feyenoord logo terug zien komen. Naar alle waarschijnlijkheid is dit dan ook ooit de bedoeling geweest van de verschillende designs van de logo’s.

Herkenbaarheid Feyenoord logo

Wat maakt het Feyenoord logo zo herkenbaar?

Feyenoord-logo-door-jaren-niet-veel-aangepast-voetbal

De herkenbaarheid van het Feyenoord logo heeft grotendeels te maken met het feit dat deze maar zelden echt is veranderd. Vanaf 1912 kun je stellen dat het logo grotendeels gelijk is gebleven. Dit maakt het voor Nederlanders, maar ook mensen wereldwijd, een stuk makkelijker om het logo te herkennen. Zeker in de voetbalwereld is dit internationaal dan ook het geval. Niemand is de successen uit het verleden vergeten. Iedere keer dat men met het Feyenoord logo in aanraking komt, roept dit weer herinneringen op.

Tegelijkertijd is de kracht van het Feyenoord logo ook dat het relatief simpel en doeltreffend is. De grote F in het midden is onlosmakelijk verbonden met de naam Feyenoord. De clubkleuren zijn rood, wit en zwart. Deze keren ook bijna altijd terug in de tenues waar het team mee speelt. Zodoende valt alles mooi samen. Het vormt een door de jaren heen steeds sterker wordend geheel. Hier plukt het iedere dag weer de vruchten van. ‘

Feyenoord-logo-kleuren

5 tips voor een eigen sport logo 

Een sport logo is niet zomaar gemaakt. Daar komt heel wat tijd en aandacht bij kijken.

Lees de 5 tips waarmee je zelf een sport logo kunt maken.

Lees meer Lees meer

Benieuwd wat ik voor
jou kan betekenen?
Direct een offerte aanvragen
VRAAG OFFERTE AAN
NEEM CONTACT OP
Offerte aanvragen
Ik wil een offerte aanvragen voor
Logo / huisstijl
Briefpapier
Social posts
Visitekaartjes
Flyer/folder
Drukwerk
Website
Spandoeken
Anders…
VERDER
Offerte aanvragen
Licht je wens toe in enkele zinnen
VOORBEELDEN VOOR JE OMSCHRIJVING
 • Welke producten/diensten bied je aan?
 • Wat is je doelgroep?
 • Zijn er kleuren, vormen of typografie die je
  graag terug wilt zien?
OFFERTE AANVRAGEN
Offerte aanvragen
Alleen nog je gegevens!


  Volledige naam *  Yes!
  Offerte aanvraag gelukt. Ik kom zo snel mogelijk bij je terug.